сряда, 13 април 2016 г.

ИЗЛОЖБА НА РУМЪНСКИЯ ХУДОЖНИК ФЛОРИН МИХАЙ В ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ - ДОБРИЧ






На 12 април от 18,00 ч в Художествена галерия - Добрич се откри изложба живопис на румънския художник Флорин Михай, озаглавена „Апокалипсис”. Ето как характеризира творчеството на г-н Флорин Александра Титу, куратор на негови изложби. „Композициите от животни на Флорин Михай напомнят на наблюдателя архаични ритуали - жертвоприношения на животни и рицарски турнири, които включват динамични събития с кървави сцени. Фигурите на животни представляват обкръжаващите ни бедствия, врага...”

В някои от картините образите  са като че ли излезли от средновековните битки, оставяйки след себе силата на спомена за ужасната драма, която се е случила с галопиращи конници или сцени от тавромахията.
Колоритът е в унисон с темата и драматизма – приглушен, в аскетичен регистър, между кърваво-червеното, прегоряло кафявото и черното; за да подчертае деформираните човешки лица, разкъсаните тела, конски глави и странни животни; превръщането на човека в звяр; образи символи, ритуали на инициация, обезобразяване; символика на смъртта и мистично прераждане, с белия  жертвен агнец.
И накрая ако трябва да обобщим – изкуството на Флорин Михай е мощно изкуство, с монументален размах, който се усеща и в по-малките формати, излязло извън тесните рамки на хармоничната уравновесеност, изкуство наситено  и експресивно, свободно и силно. 

Откриване на изложбата

Картините говорят

Хората слушат


ФЛОРИН МИХАЙ е роден на 13.05.1949 в гр. Тимишоара. Завършил е Художествена Академия „Николае Григореску”, Букурещ, специалност ”Монументално изкуство”. От 1984 г. е член на Съюза на румънските художници. От 1977 г. участва в общи национални и  международни изложби, и биеналета. Има 11 самостоятелни изложби в Румъния и зад граница. Негови творби притежават частни колекции в Гърция, Германия, Италия, Сърбия, САЩ, Канада, България.




Няма коментари:

Публикуване на коментар