четвъртък, 28 април 2016 г.

ИЗЛОЖБА НА БЕДИГ БЕДРОСЯН /1912 – 1989/ В ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ - ДОБРИЧ



На 27 април в художествена галерия - Добрич се откри живописна изложба "Земя между реката и морето" на Бедиг Бедросан. Експозицията е част от проекта "Родова памет" на Сдружение "Арарат"- Варна и гостува в Добрич след галериите в Пазарджик и Пловдив.
Бедиг Бедросян е израстнал в Силистра, потомък на арменски бежанци. В младежките си години попада под влияние на румънската живописна школа и на нейните представители от Букурещ. Близкото му приятелство с художника Тодор Добруджански формира неговия стил.
От 1945 г. художникът редовно участва в окръжни изложби в Силистра и общи художествени изложби в Шумен, Добрич, Варна, Габрово, Велико Търново и др.
Бедиг Бедросян е един от основателите и член на ръководството на Групата на художниците в Силистра. През 1967 г. е награден с орден „Кирил и Методий“ – ІІІ степен.
През 1969-70 г. посещава Армения и създава цикъл пейзажи „Армения“. Ретроспективни изложби на художника са уреждани в Силистра през 1972, 1982, 1987 г., а през 1980 г. открива самостоятелна изложба в Централния военен клуб, София.
Негови картини са притежание на частни колекции в страната и чужбина – в Германия, Франция, Армения и Художествените галерии в Силистра и Добрич.
Ето какво пише Пламена Димитрова-Рачева, изкуствовед в каталога към изложбата:
…..Творчеството на художника обхваща повече от 600 произведения.Това са живописни картини, множество ескизи към тях, рисунки с туш, с цветни пастели и мо­ливи.Многообразието от теми и сюжети в пейзажните композиции е представено в серия от градски панорами, предимно от Силистра и нейните околности. В години­те творческият му репертоар се допълва с морски пейзажи от любимия на художника град Балчик, с градски пейзажи от прародината Армения, със сатирични ри­сунки и карикатури с плажуващи персонажи, натюрмор­ти с цветя и плодове, тематични композиции с харак­терни за изкуството на соцреализма сцени от 50-те и 60-те г. на XX в. от трудовия бит на добруджанци - земеделци и рибари. Изпълнени със светлина, с наситена цветност, кар­тините му са заредени с много лиричност и топлота.“ 


Откриване на изложбата от г-жа Евелина Ханджиева

Изкуствоведът Пламена Димитрова-Рачева за творчеството на Бедиг Бедросян


Кеворк Крикорян - племенник на художника и инициатор на експозицията "Родова памет"



Загледани в близките неща




Няма коментари:

Публикуване на коментар