четвъртък, 20 април 2017 г.

ИЗЛОЖБА „СТУДЕНТИ И ПРЕПОДАВАТЕЛИ” В ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ - ДОБРИЧНа 19 април в две зали на Художествена галерия - Добрич беше открита
изложба от професорите Валери Чакалов и Димитър Чолаков. Тя е артистична изява на 25 студента и 11 преподаватели от Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“.
 Студентите са от бакалавърска и магистърска степен на специалността „Педагогика на обучението по изобразително изкуство“, а преподавателите – от катедра „Визуални изкуства“. Изложбата има качествата да бъде представителна екпозиция на специалността. Голяма част от над 70-те показани произведения са създадени през настоящата академична година и са подбрани за тази експозиция. В селекцията могат да се видят различни художествени стилове, направления и жанрове, интерпретирани в живописни платна, графики, фотографии, обекти и нови медии. Изкуството е универсален начин младите художници да опознаят себе си като творци и като личности, да открият визуален стил на изразяване. Чрез него те извеждат своя уникален пластически език, заявяват артистична територия и осъществяват индивидуалната си комуникация със света.
Много от представените преподаватели са лауреати на международни и национални отличия за изкуство, а възпитаниците им – носители на редица награди от национални и локални конкурси. През последните години техни изложби са реализирани в галерии в Шумен, Габрово, Велико Търново, Разград, Търговище, както и в чужбина – галерия  "Ion Nicodim" Констанца (Румъния), галерия UNArte, Букурещ (Румъния), музей „Анна Ахматова“ СанктПетербург (Русия), “Център за графично изкуство „Белград (Сърбия) и галерия на Ялова университет (Турция).
Изложбата ще продължи до 18 май 2017 г.

Авторите в изложбата бяха дарени с каталог "50 години Художествена галерия - Добрич"1 коментар:

  1. Много ми харесаха картините на професор Чолаков-"Медитация" и "Града"...Има и закачки-провокиращи въображението на посетителя , които са част от изложбата.Много от картините не ги разбрах, но има за всеки посетител нещо , което да му задържи погледа и да го съблюдава с удоволствие.

    ОтговорИзтриване