сряда, 22 март 2017 г.

ПАМЕТ ЗА ХУДОЖНИЦИ ОТ ЕДНО ПОКОЛЕНИЕНа 21 март 2017 г. в Художествена галерия - Добрич се откри изложба на четирима добрички художници. В своето слово при откриването Евелина Ханджиева каза: „Човек така е устроен, че рядко поглежда назад в миналото.
Забързани към утрешното, забравяме, че нашите предци от близкото и далечно минало са открили духовни места, където, като в оазис, да поспрем и заредени с вярата, че изкуството е продължение на живота, да вървим напред.
Водени от тази идея, припомняме за художници от едно поколение, влюбени в живота, които разказват в творбите си с преклонение за своето време, за родния град, добруджанската природа и морския бряг. 
Ангел Иванов
В изложбата са картини от фонда на галерията на добрички художници, които вече не са между нас, но чието изкуство е оставило следа в художествения живот на града: Ангел Иванов/1925 - 2014/, Драгни Цветков/1927 - 1999/, Съби Георгиев /1925 - 1994/ и Филип Филипов/1925 – 1994/
Филип Филипов
Драгни Цветков     Съби Георгиев и Ангел Иванов


Те са едни от основателите на Дружеството на художниците  в Добрич, създадено, за да откликнат на духовните нужди на добричлии преди повече от петдесет години.  Художници, чиито творби „съжителстват” хармонично в изложбената зала и са пример за реалистичните традиции и живописна естетика в българското изкуство в периода 60-те 80- те години на миналия век...”
В картините на Ангел Иванов самотата е породена от оставените на брега рибарски лодки, съхнещите в здрача мрежи и огромното синьо, което ги смалява. В платната си  Драгни Цветков разказва за безкрайността на добруджанската земя. От творбите на Съби Георгиев лъхат спомени, мечтателност, отблясъци от вчера, запазени в строгите форми на сградите. А Филип Филипов минава с четката си в покрайнините на града, рисува схлупените кирпичени къщички и се спуска към балчишкото море, удивен от света около себе си. 
Няма коментари:

Публикуване на коментар