сряда, 17 ноември 2010 г.

какво става? 20 години по-късно

Изложбата “какво става? 20 години по-късно” се представя в Художествената галерия в гр. Добрич като част от програмата по честванията на 100 годишнината от създаването на училище “П.Р. Славейков”. Всички участващи автори са завършили основното си образование там, а сега са едни от водещите български художници формиращи облика на съвременната българска визуална култура. Качествата на включените работи превръщат изложбата не просто в цермониално събитие, а в образователен стожер представящ в есенция търсенията на новото изкуство и тенденциите, които то генерира. Какво става? в главите на съвременните художници, Какво става? по световните сцени, Какво става? 20 години по-късно след като последния от участниците е завършил своя 7-ми клас и е продължил напред носейки в себе си уменията и “тръпките” придобити и преживяни в кабинета по рисуване на четвъртия етаж. Какво става? е въпроса, който задава тази изложба и същевременно с това има амбицията да даде отговора. Зрителите ще бъдат провокирани от темите и разнообразните медии, които са включени.

Несъмнено най-изявеният артист в тази изложба е Красимир Терзиев. Той е един от най-известните и прогресивни съвременни български художници, който е придобил многобройни признания в национален и международен план. Неговите иновативни търсения и анализи върху съвременния медиен и комуникационен контекст “скачат” в диапазона между глобалните въпроси и болезнено личните проблеми. Тук Красимир Терзиев участва с две свои работи – “Далечни прилики” серия от 60 цветни фотографии и видеото “По българската следа.03”. В програмата на изложбата ще бъде показан и документалният филм “Битките на Троя”, който автора създава през 2005г.

Радостина Доганова завършва през 1994г. художествената гимназия в Пловдив със специалност “Живопис” и впоследствие следва в Националната художествена академия – София и завършва Академията за изящни изкуства в Братислава, също в тази специалност. До днес тя не изневерява на живописното си чувство и развива техниката и изразните си средства до кулминацията видна в тази изложба. Тук тя показва последните си картини, които са силно характерно съчетани между импресионистичен похват и минималистичен, почти невидим сюжет. Тя показва четири големи платна, от които зрителя може да избере поне едно и спокойно да потъне в него.

Геновева Рогова има изключително изискан графичен език, и макар че прави и картини, тя е позната най-вече със своите изтънчени стилизирани графики. Геновева сама създава хартията, върху която печата графиките си, като тези й умения кристализират в творбите включени в настоящата изложба. Тук графичният отпечатък вече липсва, а образа е изграден от бели, сиви и черни хартиени маси.

В същата зала са и работите на Хан Соло е Хан Соло. Както сами разбирате това е псевдоним на четвъртият участник. Неговите принтове сякаш пристигат в Добрич след експозиция в Берлин или Ню Йорк. Те “звучат” много съвременно и универсално, но това не е просто клише. Чрез своето буквалистично демащабиране те илюстрират и поставят под въпрос много наши “мили” чувства.

Последният участник в изложбата е Самуил Стоянов и е единственият, който по- настоящем живее в родният си град. Той работи в областта на почти всички съществуващи художествени медии и третира разнообразни проблемни теми.
В момента в Института за съвременно изкуство – София има негова самостоятелна изложба, която носи драматичното заглавие: “На върха – изложба на Самуил Стоянов и влиянието й върху глобалното затопляне”. Тя е втората част от наградата БАЗА, която Самуил спечели през 2009г.
Самуил Стоянов заедно със своят преподавател по изобразително изкуство от СОУ “П.Р. Славейков” Здравко Тошев е организитор и съставител на настоящата изложба.

Изложбата се осъществява с подкрепата на СОУ “П.Р. Славейков”, Художествена Галерия – Добрич и любезното съдействие на авторите.
Няма коментари:

Публикуване на коментар