четвъртък, 19 ноември 2020 г.

„НЕПОЗНАТИЯТ ВЕСЕЛИН ВАСИЛЕВ“

 


От 19 ноември 2020 г. Художествена галерия – Добрич представя изложбата „Непознатият Веселин Василев“ /1973-2018/. 
На 09 юли 2020 г. галерията получи дарение от скулптури и рисунки на художника от изложбата „В памет на Веско“ в галерия „Академия“ – София. Колекцията от 43 творби – 20 пластики и 23 рисунки, вече е част от фонда ни, а катедра „Скулптура“ към НХА – София, със съдействието на ХГ – Добрич и Община град Добрич, издаде негов каталог.
Веселин Василeв е роден на 10.08.1973 г. в Добрич. Учи в Художествената гимназия „Цанко Лавренов“ в Пловдив. През 1998 г. завършва висшето си образование в Националната художествена академия, специалност „Скулптура“, в класа на проф. Крум Дамянов, а от 2003 г. е асистент в същата катедра. Член е на СБХ.
Непознат за добричката публика, художникът преждевременно ни напусна през 2018 г. Ценителите на изкуството в родния му град за пръв път ще видят негови творби – пластики и рисунки, дарени на галерията, и работи, притежание на семейството му.
„Той стоеше в катедрата по един много негов, тих, дълбок, без думи начин. Начин, който внушаваше, без да говори. В работите, които оставя, няма суета и бъбривост, себеизразяване. Те носят чистота, тишина, съзерцание, вглъбеност, доброта. Остава някак недовършено и недоизказано художническото в него.“ Проф. Емил Попов
„Да, трябва да направим това за него, да направим това, което той не направи, да запознаем средите, имащи професионален интерес, с достиженията му на творец, изследовател и преподавател. Нека направим първата стъпка към съхраняването му за бъдещето и спомена за краткия, но съдържателен живот на нашия колега преподавател.“ Доц. Валентин Господинов
В работите, дарени на ХГ – Добрич, можем да открием пълно припокриване между характера на личността и творчеството на художника Веско Василев.
 

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар