петък, 6 ноември 2020 г.

25 години от откриването на Първата изложба „ХАРТИЯТА“

 

От 5 ноември 2020 г. (четвъртък) Художествена галерия – Добрич представя


ретроспективна изложба, посветена на 25-та годишнина на инициативата „Хартията“, в която ще бъдат показани творби от фонда. Тя е своеобразно продължение на постоянната експозиция в Зала 7, като обогатява представите за пластичните качества на хартията и за неограничените възможности, които материалът дава за въображението на творците. В експозицията ще можете да видите и творби, участвали в проекта „Прегради /и ограничения/“.

 

В продължение на десетилетия галерията активно инициира и организира международни пленери и изложби, посветени на темата „Хартията“, в които са участвали художници от 17 страни – България, Румъния, Испания, Финландия, Турция, Франция, Швейцария, Босна и Херцеговина, Северна Македония, Словения, Канада, Хърватия, Португалия, Гърция, Япония, Беларус, Молдова.

 

От тези пленери и изложби, както и от дарения, се създава фонд „Други  форми“ за неконвенционално изкуство, част от който е представен в постоянната експозиция на галерията. В зала „Хартията“ може да се убедите в богатите възможности и трансформациите, през които преминава финият материал, за да се превърне в дву- или триизмерни произведения, концептуални творби, обекти и инсталации. Експозицията представя търсенията на автори, утвърдени в съвременния художествен живот, работещи в различни направления и жанрове на изобразителното изкуство, обединени от творческия експеримент.

 

Хартията е свързана с историческия път на човека и е значима за неговото духовно израстване. В ръцете на художника тя става изразно средство, материя, в която се вплитат идеи и интервенции, превръщащи го в художествено произведение, преминавайки традиционните граници и категории в изкуството. В творбите откриваме съхранена автентичността и естествената структура на хартията като изразно средство, както и въздействие на графични и живописни прийоми, вградени в нея.

 

От месец април 2020 г. на страницата ни във Фейсбук чрез текст и снимки ви върнахме към началото, за да ви направим част от преживяването „Хартията“ през годините. Виртуално присъствахме в ателиетата на художниците, опитахме се да предадем атмосферата и настроението по време на работа, станахме свидетели на процеса на създаване на творбите и участвахме в акциите на морския бряг, съпътстващи пленерите в Кранево.

 

Художествена галерия – Добрич разработва и много тематични образователни програми, свързани с хартията. В „Зелената програма“ деца и младежи се учат на уважение към природата и създават творби от рециклирани материали. „Истории от хартия“ запознава учениците с историята на хартията и многобройните й превъплъщения. В „Работилница за въображение“ те леят ръчна хартия и от листите правят малки книжки, в които разказват своите истории.

 

През 2020 г. галерията организира и онлайн проект „Прегради /и ограничения/“, който акцентира върху способността на хартията да прегражда. През дългогодишната й история, освен за съхраняване на писмената памет, хартията е използвана по далеч по-разнообразни начини, заради изобилието на качества и възможности.


 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

  
Няма коментари:

Публикуване на коментар