петък, 28 юни 2019 г.

ИЗЛОЖБА ЖИВОПИС „ТАЙНСТВО“ НА НИКОЛАЙ ТОДОРОВ


На 27 юни в Художествена галерия – Добрич се откри изложба на Николай Тодоров. Тя е пета поред на художника в Добрич от общо трийсет негови самостоятелни изложби. При откриването Директорът на галерията – Недко Недков, проследи творческия път на автора, като сложи акцента върху неговите търсения.
В своето приветствие към посетителите Николай Тодоров сподели: „В последните години  моят творчески път е свързан с търсене на архетипа, на корените, на първичните знаци. Те ме отведоха към шумерските клинописи и други по-древни символи и знаци : първичните резки, спиралата, лабиринта, концентричните кръгове и други. Така постепенно достигнах и до древните изчистени знаци и рисунки в пещерата Магура. Те са космогонични и представляват цяла енциклопедия. В тях е вложена много енергия и космически разум, вследствие на което въздействието им е потресаващо. Това са първообразите на египетските йероглифи и по-късно на знаците от глаголицата, като са силно изчистени откъм графично изображение. В представените композиции аз поставям знаците в една друга структура, така че те вече звучат по един по-различен и специфичен начин. Аз се уча от природата, камъка, скалите и сливайки природните структури с древните знаци, създавам произведения, които са релефни, подчертано материални, с тежест, и в същото време имат едно специфично излъчване...“
В изложбата Николай Тодоров представя четиринадесет живописни платна, изпълнени с негова авторска техника. Той работи в областта на живописта, рисунката, колажа, монументалните изкуства. Негови творби се намират в Националната художествена галерия, СГХГ, ХГ – Добрич, ХГ “Борис Георгиев“ – Варна, Занко Aшрам в гр. Табарц - Германия, музеят „Белльо Пинейро - гр. Ел Ферол – Испания, компанията "Кока-Кола", американският президент Бил Клинтън; и много частни колекции в България и чужбина: Испания, Швеция, Франция, Германия, Македония, Шотландия, Русия, Румъния,Казахстан, Индия и САЩ.    Участник е в много групови изложби, пленери и биеналета. Член е на Съюза на българските художници.                                       

Няма коментари:

Публикуване на коментар