петък, 2 декември 2016 г.

ЖИВОТ В ИЗКУСТВОТО /Изложба „СКУЛПТУРА” на Никола Богданов в Художествена галерия – Добрич/      На 1 декември /четвъртък/ 2016 година в зала 2 на Художествената галерия, се откри изложбата „Живот в изкуството” в памет на скулптора Никола Богданов/1932 – 2013/.
     Той е една от ярките творчески личности на Добрич и Добруджа - скулптор, общественик, Почетен гражданин на Добрич. Един от създателите на Дружеството на художниците в града и негов дългогодишен творчески секретар. Н. Богданов е свързан с Художествената галерия в града от създаването й и е активен участник в набирането на творби за художествения й фонд. Той е сред инициаторите на общата художествена изложба “Земята и хората”, която в продължение на няколко десетилетия /1964 – 1987/ се открива в Добрич и привлича художници от цялата страна.
Откриване на изложбата от изкуствоведа Пламена Димитрова-Рачева
     Никола Богданов е роден нa 12 юли 1932 г. в гр. Търговище. Средно образование завършва в гр. Добрич, а висше, през 1962 г. в Художествената Aкадемия - София, в ателието на проф. Любомир Далчев, със специалност “Декоративно-монументална скулптура”.
     През 1967 г. става  член на секция "Скулптура" при СБХ  гр. София.
От 1963 г. до 1981 г. работи като  художник - проектант в Куклен театър гр. Добрич.
     Там Н. Богданов проектира и изпълнява на театрална сцена над 70 куклени пиеси. Активно участва и в проектирането и откриването на сградата на кукления театър в града и дарява стенописа във фоайето по случай първата асамблея “Знаме на мира” през 1979 година. Като куклен сценограф работи и в градовете Ямбол, Пазарджик,   Габрово, Русе, Нитра  /Словакия/ и други.
През 1982 г. урежда в гр. Добрич  самостоятелна изложба - скулптура.
Участва в над 50 Национални изложби,  като през 1967 г. е отличен с Втора награда за скулптура на Обща художествена изложба гр.  София. През 1973 г. получава наградата на в-к  "Добруджанска трибуна" в ОХИ "Земята и хората" гр. Добрич,  а през 1983 г. - Втора награда за  скулптура в ОХИ  "Човекът и трудът" гр. Габрово. Негови произведения има в Националната галерия, Софийска градска галерия, в галериите в Русе, Силистра, Разград, Балчик, Каварна, Шабла и др.
Неговите монументални творби, мемориални паметници, релефи, стенописи, мозайки, керамични пана и скулптурни композиции оформят облика на Добрич и Каварна, селата Крушари и Кайнарджа, екстериорите и интериорите на обществени сгради и училища в Добруджа. Автор е на паметника на Деспот Добротица в Каварна/1977/, на загиналите български воини 1944-1945 . в с. Крушари/1988/, на релефа на Н.В. Борис ІІІ в Добрич/1992/, на бюст-паметника на Васил Левскив, Добрич/1998/ и др.
     През средата на седемдесетте и началото на осемдесетте години на миналия век, по предложение на Съюза на Българските художници и Община гр. Добрич, последователно е награждаван с ордени “Св.св. Кирил и Методий” - III, II и I степени за неговата творческа и обществена дейност в областта на културата.
     През есента на 2002 г. е удостоен със званието “Почетен гражданин” на гр. Добрич. През лятото на 2006 г. е завършен паметникът на адмирал Ф. Ушаков на нос Калиакра, за който е награден от Руската федерация с орден на името на “Ломоносов”.
     През пролетта на 2007 г. в гр. Добрич е открит паметник на “Св.Св. Кирил и Методий” - монументална творба, която Никола Богданов дарява на своите съграждани.
     Юбилейни изложби по случай 75-та и 80-та му годишнини са откривани в Добрич.
     В настоящата изложба са включени творби от ателието на скулптора, между които две непоказвани ранни творби, фотоси с монументите в Добрич и региона. Експозицията се допълва от пана със снимки от архива на семейството и автобиографични текстове.
     За изложбата и за творческия път на автора говори изкуствоведа Пламена Димитрова-Рачева

Няма коментари:

Публикуване на коментар