вторник, 8 ноември 2016 г.

„РЕТРО. АСПЕКТ. АКЦЕНТ”
          

         Така е озаглавена юбилейната изложба - живопис, на художника Красен Бербенков, която се откри на 07.11. 2016 г. 17,30 ч. в две зали на Художествена галерия гр. Добрич.
            Авторът е роден на 12 октомври 1956 година в Добрич. Завършил е Национална Художествена Академия със специалност „живопис”, в класа на Светлин Русев. Живее във Варна работи като преподавател в Национално училище по изкуствата "Добри Христов"
           
Откриване на изложбата
Дългогодишен член на СБХ.
Има над 29 самостоятелни изложби в България, Германия, Испания, Словакия, Великобритания, Италия и Кувейт. Участвал е в 14 колективни изложби.
            Негови творби са собственост на много частни колекции.
            Носител е на Националната награда за живопис в изложба-конкурс “Човекът и морето”, 1989г. и на Специалната награда за живопис на
Дирекция „Култура и духовно развитие”, Община Варна, 2006 г. Номиниран е за наградите за живопис в Националната изложба на художниците- педагози, Велико Търново 2015 г., и на Националната изложба-конкурс за наградите “Алианц” България под патронажа на министъра на културата Вежди Рашидов - 2016 г.
            Ето какво казва проф. Десислава Минчева за художника:  Познавам Красен Бербенков от много години.... наистина от дълго време..... През тези години на търсения той се промени в много аспекти: има обаче едно изключително ценно нещо, което той успя да запази вътре в себе си и дори да го развие - своето отношение към чистото изкуство. Роден талант с чувство към цветовете, Красен достигаше до дълбоки емоционални състояния чрез многобройни цветни метафори в работите си. Деликатните и същевременно сложни пропорции, комбинирани с поредица от чисти, вибриращи и ярки акценти превръщат работите му в запомнящи се образи както от реалните, така и от личните вътрешни пространства. Неговите живи рисунки от природата, както и картините му с масло носят белезите на изтънчена чувствителност, която е далеч отвъд клишетата на времето. Професионализмът, дълбокото осъзнаване и свежеста на силните усещания на художника, съхранени през всичките години са обещание за вечност......Красен откри своя собствена артистична посока и ни поднесе дискретно и силно въздействащо откровение за своя личен свят. Неговият рисунък, характеризиращ се със силна духовна и сетивна дълбочина има своя собствена категория.”  

Няма коментари:

Публикуване на коментар