неделя, 18 януари 2015 г.

ФРАГМЕНТИ ОТ ВЕЧНОСТТА 
От 20 януари в Зала 2 на Художествената галерия се открива изложба от платна на Михалис Гарудис. Тя е посветена на 75 годишнината му и е със заглавие „Фрагменти от вечността”.
Една от  най-съкровените теми на художника е морето. То е в основата на сюжета на шесте от картините му. Морето с неговата безкрайност, с неговата античност, с неговия неуловим, но натрапващ се дъх на древност и мъдрост. Цялата философска феерия на Гарудис се разиграва тук. Морето е огледало на настоящето, то е прозорец към забравеното, то е събирателното пространство на сегашно, минало и космическо. Маслиненото клонче, като символ на вярата, на живота, също присъства, за да подчертае, че няма нищо изгубено в света, че стига само да се взреш с вътрешното си трето око, ти ще видиш и древния елинистичен свят и света на християнството.
Отчупените фигури от камък, загатват за отминали светове, за течащото време, което накрая става пясък и същевременно, че колкото и да е несигурна паметта, тя е запазена в сърцето на камъка.
Изложбата ще продължи до 18.02.2015 г.
Куратор – Пенка Димитрова
058/602 091

Няма коментари:

Публикуване на коментар