вторник, 13 юли 2010 г.

Изложба "Скулптура, форма, цвят" на младата художничка Венета Ганчева се откри на 10 юни в галерията. Автрката е родена в Добрич през 1977 г. Завършва ВСУ "Черноризец Храбър" в специалностите "Текстил" при проф. В.Овчаров (бакалавър) и "Мода и мениджмънт в модата" (магистър). Член е от 2005 г. на сдружение на художниците от Добрич "Ателие 13". Има самостоятелни изложби във Варна и Добрич.
За изложбата тя споделя:
"Аз творя заради самия творчески процес, заради вътрешната ми потребност да изразя себе си. Искам да създам един хипотетичен свят чрез своето умение и въображение. С помощта на живописта, абстрактните форми и структури, искам да въздействам директно върху подсъзнанието, предизвиквайки чувства и усещания у зрителя, които в процеса на работа са вдъхновявали и мен. Споделяйки с хората своите емоционални преживявания, искам те да бъдат заредени за живот, да посрещат с оптимизъм несгодите, да изпитат радост от това, че са живи.
Моите творби са съчетание на пясък и акрил върху платно. Пясъкът пренесен от морския или речния бряг, чиито частици улавят във себе си спомени и чувства от изминали пътувания. Акрилната боя ми дава възможността да вградя пясъчните структури в моите платна, наситения цвят - да изрази моите усещания и емоции.
Картините ми са почерпили вдъхновение от художници като Пол Гоген и В. Кандински. Пол Гоген полага основите на синтетичната живопис (или така наречения клоазонизъм), която се състои в използването на монолитни цветни петна, подчертани от изразителен, ясно очертан контур. Този контур присъства и в моите работи, той подсилва силата на цвета, силата на моите чувства. Според Кандински "Абстракцията е освобождаване: "вътрешната потребност" на художника, неговото въображение, неговите емоции насочват рисунъка и определят избора на цветовата гама". Абстрактните линии и форми, определени от моето въображение, изразяват и моите емоции. Това е моят стил на работа: абстрактно-синтетична живопис. Ритъмът на цветовете, движението на линиите и пясъчните структури изцяло хармонират с интезивността и наситеността на моите чувства, емоции и усещания, които искам зрителят да съпреживее с мен."
Няма коментари:

Публикуване на коментар