понеделник, 25 юли 2022 г.

Изложба „Оправдание за времето“ на Явора Петрова

 

На 21 юли 2022 г., художничката Явора Петрова представи пред колеги, ценители и журналисти своята изложба в Художествена галерия – Добрич – „Оправдание за времето“. Биографията ѝ обхваща над 40 самостоятелни изложби, но тя за пръв път гостува в нашия град. В експозицията можем да видим творби от началото на творческия ѝ път през 1986 г. чак до 2022 г., които проследяват развитието на артистичния ѝ почерк във времето.

Завършила „Илюстрация и оформление на книгата“ в НХА, художничката бяга от повествователността и илюстративността, като търси внушение чрез загатнати образи, пестеливо използване на цветове и провокира съзерцание. Картините са експресивни, въздействащи, многопластови. Присъстват ранни графики, няколко цикъла живопис и рисунки, подчинени на търсенето на смисъл и поезия. Във всички свои творби Явора Петрова оставя нещо недовършено, което позволява на зрителя да доразвие сюжета, да „донарисува“ картината, а заглавията на картините дават повод за по-задълбочено, дори философско осмисляне. Израснала на театралната сцена покрай своя баща, актьора Найчо Петров, художничката претворява литературата в човешки фигури, образи и състояния. Свидетелство за това са темите „Вишнева градина“ и „Денят на светеца“.

Явора Петрова работи и с млади художници, заедно с които организира ежегодни изложби в галерия „Ракурси“ в София, посветени на запазването на българските традиции и природа. За пръв път в ХГ – Добрич тя представя две от последните си творби „Зелен вятър“ и „Песен“, които ще бъдат част от следващата съвместна изложба в столицата през 2023 г. Явора Петрова ще бъде и един от участниците в тазгодишния пленер „Хартията – следи и отпечатъци“, който започва на 31 август.

Изложбата „Оправдание за времето“ е ретроспекция на една успешна творческа кариера, която гражданите и гостите на град Добрич ще могат да проследят в зали 1 и 2 на галерията.

 Няма коментари:

Публикуване на коментар