петък, 8 април 2022 г.

ЮБИЛЕЙНАТА ИЗЛОЖБА „ПРЕПОДАВАТЕЛИТЕ И СТУДЕНТИТЕ“

 

Юбилейната изложба „Преподавателите и студентите“ на катедра „Текстил – изкуство и дизайн“ към НХА предизвика интерес още преди официалното откриване от 17:30 ч. На импровизирана пресконференция от 11:00ч. гостуващите преподаватели проф. д-р Аделина Попнеделева, доц. д-р Вержиния Маркарова и д-р Цвета Явашева отговориха на въпросите на журналистите и представиха участниците и творбите в изложбата. Първи залите на Художествена галерия „Добрич“ посетиха ученици от СУ „Св. Климент Охридски“, които се запознаха с изложените творби, а в последствие се проведе работилница по текстил. Своеобразният урок започна с кратка презентация на Цвета Явашева за произхода, спецификата и техниките на плъстенето. По време на практическото занимание учениците работиха с непредена вълна и се опитаха да създадат свои малки пана с техниката на мокрото плъстене, подпомагани и насочвани от преподавателите от НХА

Изложбата е съставена от две части – на преподавателите и съоснователи на съвременния облик на катедрата по текстил в НХА, чиито творби са подредени в Зала 2 на галерията, и на студентите от катедра „Текстил –изкуство и дизайн“, създадени от 2010 г. насам, в Зала 1. В експозициите са включени общо 34 произведения, обединяващи както традиционни техники, съчетани с новаторски подход и творческо търсене, така и необичайни за текстила приложения, деконструкция, екологични послания, игра със символи и съвременни технологии. Хартията, емблематичен материал за ХГ – Добрич, отново е свързващ елемент, тъй като част от преподавателите са сред участниците в първата изложба и първия пленер „Хартията“ преди повече от 25 години, инициирани от нашата галерия. Тя присъства и в някои от представените творби – доказателство да неограничените възможности на творческото въображение.

В изложбата можете да видите тъкани стенни килими, колажи, бродерия, пластики, инсталации, принтове, плъст в наситени цветове и разнообразни пластични форми, показващи развитието на художниците през последните 60 години от създаването на катедрата в съвременния ѝ вид. Няколко табла разказват за историческия път на това направление в НХА, станало част от художественото образование в България само 2 години след създаването на Държавното рисувателно училище през 1896 г.

Изложбата ще продължи до 21 април 2022 г. Очакваме ви!























Няма коментари:

Публикуване на коментар