петък, 11 юни 2021 г.

Изложбата на Михаил Петков /1933-2015/

В Художествена галерия – Добрич колеги, ценители и медии уважиха откриването на изложбата на Михаил Петков – един от най-ярките и значими представители на българската графика. На вернисажа на 10 юни присъстваха синът на художника Димитър Петков и семейство Йотови, предоставили негови картини за изложбата.
Представените в експозицията 41 творби са гравюра върху дърво от ранния творчески период на автора, офорт, акватинта и изпълнени в сложната графична техника "мецотинто", отпечатана върху хартия "шине куле" и ръчно изработена от автора хартия. Двадесет от творбите са от фонда на галерията в Добрич, а останалите са от фондовете на галериите в Шумен, Силистра, Каварна, на Галерията за графично изкуство – Варна, Исторически музей – Балчик. Екипът на галерията благодари и на семейство Йотови за съдействието и предоставените за изложбата графики от личната им колекция.
"Графиката е трудна работа, а аз съм се хванал с най-трудното в нея - техниката мецотинто. Приятелите ми смятат, че това е равностойно на мазохизъм. Аз пък им отвръщам, че то е част от мен." – споделя за себе си Михаил Петков.
Изложбата ще продължи до 20 юли 2021 г.
 


 

 

 

 

 

 1 коментар:

  1. Възхитителна изложба на един от най-големите съвременни български графици.Би било чудесно, ако бъде представена и в други галерии в страната. Поздравления!

    ОтговорИзтриване