петък, 16 август 2019 г.

"Съвременно британско изкуство" в ХГ - Добрич

На 15 август 2019 г. в Художествена галерия – Добрич бе открита изложбата „Съвременно британско изкуство“.

Тя вече гостува в София и Варна при голям интерес. 27-те картини представят едни от най-известните имена на поп-арта в Обединеното кралство – сър Питър Блейк, Марк Куин, Браян Ино и Деймиън Хърст, както и на творческия дует Конър Брадърс – Майк Снели и Джеймс Голдинг. Те са част от групата „Young British Artists”, създадена през 80-те години след поредица изложби в изоставени лондонски складове.
Изложбата бе открита от г-н Алексей Христов, програмен директор на „Американска фондация  за България“. Изложените творби са само част от колекцията на фондацията, а изложбата вече има своята история. Известните Конър Брадърс два пъти са гостували в България само в рамките на тази година, защото са възхитени от страната ни, сподели г-н Христов.
Една от причините изложбата да гостува в нашия град е, че сред основателите на фондацията е съгражданинът ни Дико Михов, възпитаник на Природо-математическата гимназия в Добрич. Изложбата е била замислена в две отделни части, като в едната са влизали Блейк, Куин, Ино и Хърст, но през юни са добавени и картините на
Конър Брадърс и така се постига по-пълна представа за тенденциите в съвременното
британско изкуство. Изложбата може да бъде видяна до 5 септември.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар