петък, 8 март 2019 г.

ИЗЛОЖБА „ГОТОВИ ЗА ПРИКЛЮЧЕНИЕ. АВТОМОБИЛНО РАЛИ БУДАПЕЩА-КОНСТАНТИНОПОЛ, 1912" В ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ – ДОБРИЧ


         Измежду тези съревнования най-известен е автопробегът Париж – Пекин от 1907 година. В Централна Европа автомобилният спорт се развива благодарение на състезанията за доказване
Недко Недков/гл. уредник в ХГ - Добрич/ открива изложбата
на надеждността на автомобила; те обхващат няколко държави, въведени са от принц Хайнрих Пруски и носят неговото име.

През 1909 г. ралито стига и до Унгария и подтиква представителите на Унгарския автомобилен клуб да организират подобни надпревари. Преди Първата световна война се правят множество едромащабни обиколки: Обиколката Татра-Адрия, Обиколката из Карпатите и т.н. Първата от тях, която пресича целия балкански регион и свършва в Константинопол, се провежда между 29 юни и 6 юли 1912 година. Маршрутът на автомобилния клуб, приел междувременно названието „Кралски”, при тогавашните пътни обстоятелства е минавал по непроходими пътища, буквално през долини и чукари.


Най-популярната автомобилна марка сред участниците в ралито е френската De Dion. В този ранен етап от развитието на автомобилизма, две тенденции мерят сили: французите залагат на бързината, а англичаните – на надеждността на колите.

Изложбата е интересна не само за любителите на автомобили, но и за всички, които се интересуват от историята на автомобилизма.

Изложбата се провежда под патронажа на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията г-н Росен Желязков


Изложбата е любезно предоставена от Унгарския културен институт /УКИ/, София


             Изложбата ще продължи до 31 март 2019 г.


Източник: http://evropaworld.eu/rali-budapeshta-konstantinopol-1912-g-minava-prez-balgariya/?

Няма коментари:

Публикуване на коментар