понеделник, 22 октомври 2018 г.

Изложба „Европейски маршрути – Никола Манев /1940 – 2018/ и Стоимен Стоилов“. Творби от фонда на Художествена галерия - Добрич


 На 19 октомври в Художествена галерия – Добрич се откри изложба на Никола Манев и Стоимен Стоилов. Гости на откриването бяха Стоимен Стоилов и Областния управител
Красимир Кирилов. В изложбата са включени 30  живописни и графични творби, акварели и рисунки на двамата автори  от фонда на галерията.
Поводът, да си припомним творческите търсения и постижения на Никола Манев и Стоимен Стоилов е, че 2018 г. е „Година на културното наследство и представяне на многообразието на етноси и култури в Европейския съюз и приносът на Република България към европейските ценности".
Художниците са излагали в много европейски галерии, за тях са писали едни от най-известните критици и са носители на престижни награди.
Изложбата включва творби - живописни платна и акварели на Никола Манев, създадени в периода 1982 – 1990 г. Те са откупувани от ОХИ „Земята и хората“ 1982 г.;  и от самостоятелните изложби на художника в София /1986/ и в Добрич /1987 и 1990/.
Графиките и акварелите на Стоимен Стоилов са създадени в периода 1977 – 1988 г. и са откупувани както от колективни изложби във Варна и Добрич, така и от ОХИ „Земята и хората“ и др. В експозицията е и дарението, което художникът направи на Галерията през март тази година – внушителното живописно платно  „Ренесансов мотив“. За него можем да цитираме думите на американският арткритик Рик Костер по повод самостоятелна изложба живопис на Стоилов в „Лаймън Алън мюзиъм”, САЩ:
 „Картините на Стоимен Стоилов са уникална футуристична интерпретация  на мистицизма и митологията едновременно на Източна и Западна Европа”.

Кратки биографични справки:
Никола Манев е български художник, който живее и твори в Париж, Франция.
Роден е в Пазарджик, отрасъл в Чирпан, завършва художествената гимназия в София, а през 1962 г. е приет във френската Академия по изящни изкуства, учи „живопис“ в класа на проф. Морис Брианшон. Установява в Париж, но през целия си живот обикаля света и пресъздава впечатленията си в картини.
Манев има над 137 самостоятелни изложби и участия в множество групови изложби и биеналета. Негови творби са притежание на държавни и частни колекции и музеи в над 30 страни по света.
Художникът изследва в картините си мистичното и приказното. В творчеството му се преплитат много теми (странните земни образувания на българската природа, пустинята на Алжир и Тунис, мексикански мотиви), но към една от тях той се връща особено често - романтичните гледки на парижките покриви и комини.
През април 2000 г. Никола Манев купува старинна възрожденска къща в Чирпан, възстановява я и я завещава на града, като дарява и 40 свои картини от различни периоди на творческия си път
През 2008 година Никола Манев става академик на Българската академия за наука и изкуство /БАНИ/. Умира на 25 август 2018 г. в Париж. Урната с праха му е положена на 09.09.2018 г. в гр. Чирпан.
Стоимен Стоилов е роден във Варна през 1944 г. През 1972 г. завършва „приложна графика“ в Художествената академия в София при проф. Александър Поплилов и се връща в родния град. Работи графика, монументална живопис, илюстрации /илюстрирал е над 50 книги/. Основател е на престижното Варненско международно биенале на графиката, „за да може българското графично изкуство да бъде съизмеримо със световното”.”, си спомня той в едно свое интервю.
През 1991 г. ателието му изгаря в пожар,  всичко – графики, металните плочи за графика, проекти и пр. е безвъзвратно изгубено и художникът се преселва да живее във Виена.
Свързан е с Добрич, тъй като е автор на монументалното пано в Дом-паметник „Йордан Йовков“ – „Героите на Йовков“, първото пано в България, изпълнено в техниката на рисуваната керамика/1980 г./.
Получавал е много награди за графика и рисунка.
1976 – Голямата награда на биеналето в Бърно, Чехия за „Сибирски приказки”
1982 – Сребърен медал на Международната изложба в Лайпциг, Германия.
1983 – Голямата награда на името на Илия Петров за стенопис, присъждана от Съюза на българските художници.
1984 – Медал за графика на Арт Експо, Ню Йорк, даван от Фондация „Билан“ за съвременно изкуство.
1985 – Голямата награда за български участник на 3-то биенале на графиката във Варна, България.
1991 – награда Готфрид фон Хердер   за цялостно творчество на Виенския университет, Австрия.
Носител е на националната награда за графика на името на Веселин Стайков и националната награда за илюстрация на името на Борис Ангелушев. Носител на орден „Стара планина“ – I степен /2010/.
Стоимен  Стоилов има многобройни самостоятелни изложби в страни от различни континенти: Австралия, Австрия, България, Канада, Швейцария, САЩ, Чехия, Франция, Финландия, Люксембург, Италия, Япония, Норвегия, Русия, Словакия, Сирия, Швеция.
Удостоен е с титлата професор от президента на Австрия за изключителни заслуги към австрийската култура и изкуство.
Стоимен Стоилов е включен в най-старата френска енциклопедия за визуални изкуства – Benezit, а през 1999 г. името му фигурира в книга с монограми на художници от 19 и 20 век, излязла във Франция.

Няма коментари:

Публикуване на коментар