петък, 23 февруари 2018 г.

ИЗЛОЖБА НА ЖОЛТ САБОКИ „УНГАРСКИ КРЕПОСТИ В КАРПАТСКИЯ БАСЕЙН – Х–ХVIII ВЕК"На 22 февруари 2018 г. в Художествена галерия – Добрич се откри изложба на унгарския фотограф  Жолт Сабоки. В 32 фотоса известният фотограф разказва историята на унгарските
крепости в Карпатския басейн. На територията на Унгарското кралство са построени повече от петстотин крепости – отчасти върху антични и ранносредновековни основи. Много от тях са изградени след голямото монголско нашествие през ХІІІ век, но по-късните епохи значително ги променят, докато след приключването на войните с турците и австрийците от ХVІІІ век идва времето на тяхната бавна разруха. Изложбата бе открита от Пенка Димитрова - гл. уредник в ХГ - Добрич.
Изложбата е в постоянния фонд на Унгарския културен институт. Тя се реализира с неговото любезно съдействие и ще продължи до 14 март.Жолт Сабоки (1941 – 2009)
От 1961 г. Жолт Сабоки започва активно да се занимава с фотография. Завършва журналистика. През 1974 г. минава на свободна практика. Следва поредица от негови самостоятелни изложби в Унгария и други европейски страни. Насочва се към фотографско изследване на отделни културни центрове и пояси, с което става основоположник на жанра научно-историческа фотографска книга в Унгария. В резултат от неговите пътешествия се раждат многобройните му фотографски албуми с монографичен характер, съдържащи научно-исторически студии. От 18-те му албуми, два от тях са пряко свързани с България – „Книга за иконите” (1981) и „Български манастири” (1983).
През 1988 година Жолт Сабоки получава заслужено признание за своя талант – удостоен е с наградите „Бела Балаж” и „За унгарското изкуство”.
Няма коментари:

Публикуване на коментар