петък, 17 ноември 2017 г.

ИЗЛОЖБА НА КРАСИМИР ТРИФОНОВ В ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ - ДОБРИЧНа 16 ноември 2017 в Художествена галерия – Добрич  се откри  изложба на Красимир Трифонов. Той представя част от голям цикъл монотипии, обхващащ над 1 800 листа, създадени в периода май 2016 – ноември 2017. Авторът работи с бял гваш върху репродукции на картини от други художници и нарича тази техника „ПАРАЗИТНА авторска техника“, при която „…бялото на гваша влиза във взаимодействие с различни цветове на репродуцираната чужда картина – така, както паразитът се храни от чуждо тяло…“. Той й дава име „сукография“, по името на  творческия си псевдоним Сук.
Чрез странностите на техниката/тия причудливи ефекти, които се появяват/ с умелите поетични хрумки на автора и асоциациите, които предизвикват у наблюдаващия/тази тройна комбинация/ зрителят има усещането за нещо зад смислово гранично.
Красимир Трифонов е роден на 21 ноември 1954 г. в Добрич.  Работи предимно рисунки, но също и колажи, декупажи, акварели, гвашове, акварелни и гвашови монотипии, сукографии. Има седем самостоятелни изложби. Член е на Дружеството на художниците в Добрич, а преди това е членувал в „Ателие 13“ и е участвал в групови изяви на двете дружества. Негови творби са притежание на ХГ – Добрич, ГХГ „Б. Георгиев“ – Варна, ХГ – Силистра, галерия „Кавалет“ – Варна, както и на частни колекционери. В изложбата художникът е включил петдесет и шест работи. Тя ще продължи до 30 ноември  2017 г.
Няма коментари:

Публикуване на коментар