вторник, 26 септември 2017 г.

РЕТРОСПЕКТИВНА ИЗЛОЖБА НА ПЕТЪР ПЕТРОВ В ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ - ДОБРИЧНа 25.09. 2017 г. в две зали на художествената галерия се откри изложба на Петър Петров.
В изложбата са включени творби от ателието на художника, както и от Националната галерия, Софийска градска художествена галерия, галериите във Варна, Силистра, Търговище, Добрич и др.
Представени са живописни картини от различни творчески периоди, графика, рисунки и керамика. Интерес представлява макетът на кинетичната пластика „Посоки“, реализирана през 1977 г. за Автогара Добрич. Част от декоративно-монументалните творби на П. Петров могат да се видят в мултимедийна презентация.
Художникът е роден на 8.01.1946 г. в Добрич. Завършва Техникума по механотехника в града.
През 1970 г. е приет в Художествената академия – София, специалност „живопис“  в класа на проф. Ненко Балкански. След дипломирането през 1975 г., работи в Добрич като художник на свободна практика. Работил е като главен дизайнер на модна къща „Рила" и дизайнер на курортен комплекс „Албена".
Член на СБХ от 1985 г. В периода 1977-1990 г. е в Художествения съвет на Дружеството на художниците в Добрич. От 1989 до 1994 г. е председател на Дружеството на художниците, а от 1991 до 1994 г. е член на Управителния съвет на СБХ - София.
Петър Петров участва с графика, живопис, дизайн, керамика в ежегодните изложби на Дружеството на художниците в Добрич, в регионалните изложби Добрич – Силистра.
В периода 1976 -1990 г. има участия в националните  изложби в София, Смолян, Варна, Шумен, Бургас, Сливен и др., както и в издания на Биенале на графиката – Варна и в биенале на графиката – Любляна. Представен е с живопис в изложбата „10 български живописци“ във Франция и Москва/1985 г./, а през 1990 г. показва акварели в Улан Батор, Монголия в съвместна изложба с Деян Евтимов.
За участията му с живопис и графика в ОХИ „Земята и хората”1982, критиката пише: „Петър Петров е безспорно автор със собствен стил. Големите му платна „Мотиви от Добруджа” и „Стените” са своеобразни алегории, преплитане на минало и настояще чрез детайли, фотоси и колажи, вградени в живописната плът“; характеризиран е като „неспокоен творец и в графиката”,  където създава композиции „с чисти форми и образи, дошли сякаш от подсъзнанието”. По повод участието му в ОХИ „Земята и хората“ 1987, художникът е откроен като автор „със задълбочено творческо мислене, което намира изява в експериментални по своята същност произведения“.


През 1984 г. открива самостоятелна изложба в Добрич.

Творби на П. Петров са притежание на Националната галерия, Софийска градска художествена галерия, Художествена галерия „Борис Георгиев“ Варна, Художествена галерия „Никола Маринов“ Търговище, галериите в Русе, Балчик и Каварна; в Шабла, Ген. Тошево и др.
Художникът е направил дарения на галерията в Добрич, художествена галерия Каварна, на читалището в Генерал Тошево и др.
През 1981 г. дарява хонорара си за оформлението на постоянната експозиция на дом-паметник „Йордан Йовков“ .

Награди:
Поощрителна награда - изложба „Естетизиране на градската среда" – София/1979/.
Художник е на колектива, спечелил първа награда в конкурса за Дом – паметник „Й. Йовков” Добрич, с архитекти А. Коев, Г. Михайлов, Н. Стоянов и П. Ганчев/1980/.
Юбилеен медал „1300 години България“/1983/

Творческата му биография включва проектиране и изпълнение на музейни сбирки; фотоизложби на модулен принцип; приложна графика – проекти за тиражиран плакат, корици, грамоти, илюстрации; плакети, папки с графика и др.
Петър Петров е художник с отношение към проблемите на заобикалящата ни среда и е автор на декоративно – монументални пана и дизайнерски решения в Добрич и региона.


Реализирани обекти: Изчислителен център Добрич – керамично пано и решетка; Автогара Добрич - модулни бетонни тела за сядане, декоративни преградни бетонни решетки, фонтан, цветарници, кинетична металопластика „Посоки“; декоративни пана алуминий и керамика /в колектив/; Дом на здравния работник - декоративна бетонна ограда; дом-паметник „Й. Йовков“ - авторска облицовъчна керамична плочка; оформление на постоянната му експозиция; град Тервел - пластично решение в бетон на герба на града;  Първа градска поликлиника – Добрич - рисувана керамика; Дворец на спорта и културата Варна - авторска керамична плочка за декоративно оформление за стени и водни площи; Дом на книгата, Добрич/в колектив/ и др.
В КК „Албена“: х-л „Вихрен"-  декоративни пана и колони; х-л „Лагуна Маре" – рисувана керамика „Аквариум“ и фонтан; х-л „Малибу“ – витраж; бетонни капители; автор е на уникални разработки на бетонни плочи за обекти във Варна, Балчик, Албена, Добрич, София и др.
Изложбата ще продължи до 30 октомври 2017 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар