четвъртък, 23 юни 2016 г.

ФОТОИЗЛОЖБА „ВЕНЕЦИЯ СЕ ОГЛЕЖДА”На 22 юни от 18,00 ч. в Художествена галерия - Добрич се откри фотоизложба „Венеция се оглежда”. Експозицията се състои от 40 фотографии на  Рикардо Дзиполи. Те са част от колекция от над 1000 снимки, реализирани между 2004 и 2006г. и представят една непозната Венеция, ефимерна и едновременно вечна, която се оглежда в стъклата на собствените си прозорци.
Този град се представя като променлив и неуловим, а всъщност е идеален и метафизичен. Фотографиите не са негово копие, а визии от една въображаема Венеция, която променя формите и цветовете си, разпространява присъствието си в неочаквани гледки и изумителни асоциации, в които конкретиката се слива по художествен начин с абстрактното. Куполи, дървета, камбани, колони, облаци, статуи и комини изскачат от прозорците на къщи и дворци, приемайки необичайни форми.
Авторът пише: „...За мен фотографията е изживяване, водено от окото, но след това филтрирано от ума в един съюз, на който само личното вдъхновение може да придаде витална душа. Тя е плод на открито и диалектическо взаимоотношение между наблюдаваната реалност и този, който иска да я изобрази, без първата да се отличава с някаква изключителна или привилегирована роля....”
Фотоизложбата се осъществява съвместно с Италиански културен институт– София.

Пенка Димитрова - открива изложбата

Любители на фотографията


      Рикардо Дзиполи е роден през 1952г. в Прато (Италия). Преподава Персийски език и литература и Фотография в Университета Ка‘Фоскари във Венеция. Автор е на многобройни публикации на тема Иранистика, занимава се предимно с исторически и стилистични проблематики в рамките на класическата персийска литература. Започва да се занимава с фотография през 1972. Първите му изложби са в Института за съвременно изкуство в Лондон и в Галерия Il Diaframmaв Милано. Антология на неговите фотографии, пълния списък на изложбите и публикациите му ще откриете на официалния му сайт: www.riccardozipoli.com

     По материали на Италианския културен институт

Няма коментари:

Публикуване на коментар