понеделник, 18 ноември 2013 г.

Светът на Дора Габе и Йордан Йовков в творчеството на художницитеИзложба в Художествена галерия – Добрич
18 ноември – 30 декември 2013 г.; зали № 1 и 5 От 18 ноември в залите на Художествена галерия – Добрич е открита изложба по повод 125 години от рождението на Дора Габе и 133 години от рождението на Йордан Йовков
В изложбата с творби от фонда на Галерията са събрани в живописни платна и графични листи портрети на Йордан Йовков и Дора Габе и герои от Йовковия литературен свят. Неизменно присъства и добруджанската равнина, която е вдъхновител на творците.
В залата са внушителните платна на Георги Трифонов „Йовкова Добруджа” и Антология І, ІІ и ІІІ, населени с персонажи от произведенията на писателя, „Гергана” от Мари – Терез Господинова, „В памет на Й. Йовков” от Елена Ботева. Включени са творбите на добричките художници Никола Г. Даскалов – „Присъствие” и на Филип Филипов - „Мелницата в село Мусубей”.

В графиката интерес представляват илюстрациите по произведения на Йовков: „Серафим” и „Грешница” от Атанас Василев – рисунки с туш и акварел, големият цикъл гравюри на дърво от Зафир Йончев  по „Старопланински легенди” – „на Агликина поляна”, Юнашки глави”, „Женда”, „Индже”, „През чумавото”; офортите на Иван Бочев, графиките по Йовков, изпълнени в „суха игла” от Петър Чуклев, както и рисунките с туш „По жицата” на Симеон Венов и по „Другоселец” на Дечко Тодоров.                
В портретната галерия         се открояват живописните портрети  на Й.Йовков от Иван Д. Христов, Генчо Денчев, Милка Пейкова и графичният портрет  от Михаил Петков. За разлика от класическия подход при портрета,  „В очакване” на Андрей Даниел ни потапя в атмосферата на Йовковия кабинет в един по-необичаен ракурс към писателя. В различна стилистика са портретите на Дора Габе в платната на Пеню Вълчанов и Мария Столарова.
Експозицията се допълва от „Пейзаж” на Светлин Русев и „Добруджанска земя” от Найден Петков – и двата пейзажа са в тъмно-кафява гама, наситени и мощни.
Тръгвайки от сърцевината на художествената словесност на Дора Габе и Йордан Йовков, художниците, представени в тази изложба чрез живописта и графиката ни потапят в богатия духовен свят на певците на Добруджа.
                
           

Няма коментари:

Публикуване на коментар