четвъртък, 28 февруари 2013 г.

„Герои и събития от българската история”



Изложба, посветена на националния празник на България – 3-ти март

„Герои и събития от българската история”
 живопис, скулптура и графика – творби от фонда
на Художествена галерия - Добрич


От 01 март 2013 г. в Художествена галерия – Добрич е открита изложба, представяща творби на български художници, пресъздали героични образи и събития от историята на България. В хронологичен ред са подредени творбите  – от създателите на българската държава, през Средновековието, Българското Възраждане до Освобождението 1878 г. и събитията от началото на 20 век.
В галерията от възрожденски образи може да се види портрета на Христо Ботев от П. К. Петров, скулптурните творби на Никола Богданов - Апостола на свободата - Левски, Бачо Киро и Матей Преображенски, Стефан Караджа на Асен Попов, Андрей Василев – Амира, защитника на Каварна – на Минка Христова. Темата за априлското въстание 1876 г. и Освободителната война 1878 г. е разработена в графиката на Юли Минчев и живописните платна на Ценко Бояджиев и Георги Трифонов.
Отделено е място на трагичните събития от 1900 г. – бунта на селяните в Дуранкулак, претворени от живописци и графици.
Изложен е и портретът на Левски – дигитален принт на платно от Александър Стефанов, творба, която е част от голямото дарение, което художникът направи на галерията през 2006 г.

Изложбата е с образователен характер и подробни текстове запознават с историческите събития и живота и делото на героите. Тя е интересна за ученици и преподаватели както по изобразително изкуство, така и по история.
Изложбата ще е открита в продължение на месец. По предварителна заявка галерията предлага на посетителите мултимедийна презентация за големия възрожденски художник Димитър Добрович.


На 3 март 2013 г. – Националния празник на България - вратите на галерията ще са отворени за посещение от 11.00 до 16.00 ч.
Очакваме ви!


Няма коментари:

Публикуване на коментар