четвъртък, 9 август 2012 г.


Фотоизложба „Сърцето на Запада” на американската фотографка Индиа Блейк

На 16.08.2012 г. от 18.00 ч. в зала 2 на Художествена галерия – Добрич се открива изложбата „Сърцето на Запада” на американската фотографка Индиа Блейк.
Авторката е родена в Кембридж, Масачузетс и израства в Принстън. Учила е Европейска литература в един от най-престижните университети в Америка, колежът Сара Лоренс. По-късно посещава Театрално училище в Манхатън, Ню Йорк и има сценични изяви в малки театри на Бродуей и в Р. Чехия. Индиа живее в Хоупуел в Ню Джърси, Манхатън, през лятото  - на остров Нантъкет в Масачузетс, а през зимата – в Ки Уест, Флорида. През последните години се отдава на страстта си към фотографията и любовта към природата и пътуването. Тя е защитник на правата на животните и природата. Индиа е пътувала из цяла Америка, Канада, Коста Рика, Панама, Австралия, Нова Зенландия, Хавай, Фиджи, Мароко, Англия, Италия, Швейцария, Чехия, Франция. Живяла е в Англия и Франция.
Индиа Блейк казва: „За мен фотографията винаги е била начин да разкажа една история, предполагайки какво се е случило точно преди момента  на снимане и какво е вероятно да се случи след това.” Тя посвещава цикли фотографии на остров Нантъкет, на животните и красиви пейзажи. Имала е изложби в множество галерии по източния бряг на Америка, а няколко поредни години печели бронзово отличие в Международните Лоуп Награди в категорията "Природа".
Снимките в изложбата „Сърцето на Запада” са от Монтана - от националния природен парк Глейшер. Разположеният в западните Кордилери парк е с ключово значение за Северна Америка, тъй като тук могат да се наблюдават растителни съобщества и екологично значими комплекси, които никъде другаде по света не се срещат. 36 цветни фотоса ни показват невероятни гледки и красотата на Скалистите Планини, разказват за каубои, коне и животни, характерни  за Северозападната част на Америка.

Изложбата се организира с помощта на Мария Йорданова /maria6106@yahoo.com/ и ще гостува в Добрич до 30.08.2012 г.
Родена в Добрич, учила в Природо-математическата гимназия "Иван Вазов", а след това в Технически Университет Варна. В Трети курс (2003) заминава за САЩ и живее в Принстън, Ню Джърси. През 2009 г. се запознава с Индиа Блейк и от 2010 г. работи за нея като пътуват заедно и организира изложбите й.

Няма коментари:

Публикуване на коментар