сряда, 11 май 2011 г.

Изложба "110 години от рождението на Илия Бешков"

На 17 май 2011 г. от 19.00 часа ще се открие изложбата "110 години от рождението на Илия Бешков". Колекцията е собственост но Художествена галерия "Илия Бешков", Плевен. Изложбата ще е акцент в програмата на "Бяла нощ", организирана за втори път в залите на Художествена галерия - Добрич на 17 май.


ДА НАРИСУВАШ ТОВА, В КОЕТО ВЯРВАШ

Творчеството на Илия Бешков се радва на широка популярност и по артистичност, и по съдържателност. Едва ли има българин, който не може да разпознае творбите му в многоликия свят на българското изкуство. Неговата графика не може да бъде поставена другаде, освен там, където се намира в една страна като България и в конкретен период от нейната история. Но в същото време, с човешкия си и художествен смисъл тя въздейства далеч извън границите на страната и извън рамките на конкретния народ.
Днес съхранените в ХГ „Илия Бешков” рисунки, скици, илюстрации, гвашове, карикатури наброяват 1200. Пожълтели листи, изрисувани скицници, случайни картончета пазят трескавия нервен дух на художника и учителя Бешков. На чистия порив, на жадната вяра.
Разбира се, невъзможно е да покажем всичко. Тази представителна изложба е илюстрация на широкия сюжетен диапазон в творчеството на Илия Бешков, със задача да създаде усещането за особено динамичната, призивно-социална и дори гротескна атмосфера в произведенията му. Да потопи зрителя в предметно-психологическата ситуация и изостри проблемното му мислене с неволни въпроси и отговори в рамките на неговия реален жизнен опит.
Експозицията „110 г. от рождението на Илия Бешков” включва 110 творби от основните теми и цикли, над които Бешков работи и се е връща през целия си живот: социална, обществено-политическа, политическа сатира, „Испанска хроника”, ц-л „Конна полиция” („Редът е смутен” или „Зимно утро” – вариации), автопортрети, портрети, илюстрации, малко известният религиозен цикъл.
Да си творец ще рече да си отвъд привидното състояние на нещата. Истинският творец се занимава активно с това състояние. Многовариантен като тематика, Бешков избира пътя на нееднозначните решения, на острия конфликтен момент в търсене на драматичното, потенциално-избухливото в състояния и действия от странната хармония наречена живот.
А на нас, зрителите, се пада основната задача да съпоставим сюжета с внушените му емоционални импулси, да се опитаме сами и достатъчно свободно да формулираме авторовата идея, която вече ни принадлежи не по-малко отколкото на самия Бешков.

Антония Караиванова,
Главен уредник при ХГ „Илия Бешков” - Плевен



Няма коментари:

Публикуване на коментар