понеделник, 14 март 2011 г.

Извънземните рисунки и линии от Андите – отблизо и за първи път

“Извънземието Наска. Из Рила и Добруджа” е заглавието на фотоизложбата на добричките фотографи Йоана Йорданова и Румен Тодоров. Тя бе открита на 10 март, четвъртък, в 17 часа, в Художествената галерия в град Добрич. Изложбата е организирана от Висше училище Международен колеж в Добрич.

За пръв път посетителите ще видят авторски фотографии от енигматичното плато Наска в планината Анди, Перу. Платото е в списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО. Върху площ от над 400 кв.километра има десетки рисунки на птици, животни, хуманоиди и растения. Изображенията са направени от подредени на земята камъни преди повече от 1500 години. Форми, половината от които нямат земен аналог, са видими и ясни само при полет над тях.
Рисунките на Наска са открити от пилоти преди 70 години.
Освен от въздуха, част от фотографиите са правени на рисунки и линии на самото плато Наска, което е ограничено за посещения.
Изследователи от цял свят имат различни виждания за необикновените творби.
Самата скица на линиите и рисунките, гледани от космоса, наподобява силно на супермодерно летище и на космически аеродрум. Графиката на линиите и обектите прилича на картите, по които летците планират полетите си. Мястото в Андите е сред най-сухите в света, по-сухо е дори от Сахара. Тук вали едва половин час на две години. Има постоянна видимост от небето.
Според швейцарския изследовател Ерих фон Деникен, платото Наска е посещавано от извънземни. Той твърди, че тези линии и рисунки са направени от представители на друга цивилизация, или са дело на местни жители, осъществили контакт с извънземни същества. Поне три рисунки наподобяват астронавти със скафандри.
Немският учен Мария Райхе, прекарала половин век в проучване на тези изображения, допуска, че Наска може да представлява огромен астрономически календар. Според нея рисунките са над две хиляди години и по-скоро отправят послания към небето, отколкото да служат на местните жители, които на земната повърхност не виждат формите и техния смисъл.
Без да летим над загадъчни рисунки от другата страна на земята, планината Рила и Добруджа също могат да бъдат видяни по необикновен начин – показва изложбата.
Йоана Йорданова е носител на Първа награда на фотоконкурса “Животът в Добрич през погледа на младите хора”. Анонимно гласуване избра нейните снимки за най-добри в първото фото-състезание по проект “Училището днес: модерна ковачница на млади таланти” преди една година. Градът, местността край нас и Рила също могат да бъдат видяни по-един непознат начин, показват снимките на Йоана Йорданова. Всеки от нас е еднакво отдалечен от космоса.
Румен Тодоров снима в различни точки на света. По покана на Държавния департамент на САЩ е посещавал десетте водещи авиокосмически компании на Съединените щати, изработващи космически спътници и совалки. Срещал се е с Далай Лама на Тибет, папа Йоан Павел Втори, български, руски и американски астронавти.



Няма коментари:

Публикуване на коментар