четвъртък, 13 ноември 2014 г.

На Нели Божкова с обич - документална изложба


19. 11. 2014 г.
На Нели Божкова с обич
 /документална изложба/


 По повод десетгодишнината от смъртта на голямата оперна певица Нели Божкова в Художествена галерия Добрич ще бъде открита документална изложба, разказваща за нейния творчески живот на оперната сцена - снимки, дипляни, афиши, програми отзиви от нейни изпълнения, плакати.  Ще бъдат изложени многобройните й дипломи и медали от участия в международни конкурси. Програми от началото на творческия й път в Софийската народна опера, както и от участията й в оперните сцени по света – Италия, Япония, Германия, САЩ, Полша и др. В изложбата ще видите и оригиналните кастанети, с които Нели Божкова е пяла в любимата си роля Кармен от едноименната опера на Жорж Бизе.
Очакваме ви!
 
Нели Божкова е родена в град Добрич. Учи в Детската музикална школа в класа по пиано на Надежда Анкова и пее в Детския хор под диригентството на маестро Захари Медникаров. Завършва Средното музикално училище “Добри Христов” – Варна като пианистка, а  висше образование - в Софийската консерватория „Панчо Владигеров“ като вокалист в класа на проф. Христо Бръмбаров.
През 1973 година Нели Божкова дебютира на сцената на Софийската опера. От 1978 година е солистка в „Комише опер“ – Берлин, а от 1983 година в Бременската опера.  През 1990 година е приета във Виенската държавна опера, а през 1998 година получава титлата „Камерзенгерин“. Нели Божкова е участвала в повече от 450 спектакъла.  Умира на 5 март 2004 година във Виена.

Няма коментари:

Публикуване на коментар