сряда, 18 април 2018 г.

ИЗЛОЖБА „РИСУНКИ“ НА КОСТА КОСТОВ В ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ - ДОБРИЧ


На 18 април 2018 г.,. в Зала 5 на Художествена галерия – Добрич, се откри изложба „Рисунки“ на Коста Костов.  Авторът представя 102 рисунки, създадени в различни творчески периоди с молив, туш, оловен молив, темпера и въглен. Това са натюрморти, портрети, пасторални и морски пейзажи, сред тях рибарските лодки, бараките на рибарите, ателието на художника и др. Любима сцена на автора, където се разиграват неговите сюжети това са Брегът на Крапец, морето и вдадения в него хълм, Църквата, Фарът.

Коста Костов е роден през 1964 г. в с. Крапец, Община Шабла. Едно живописно черноморско селище.
Има над 50 самостоятелни изложби в страната и в чужбина - Германия, Испания, Холандия, Йордания, Норвегия и др. Има участия в общи  художествени изложби и пленери по живопис. В продължение на десет години е съорганизатор, заедно с Община гр. Шабла на Националния пленер в Крапец „Арт пътеки“.
 Морето и брегът са навлезли дълбоко в творчеството му. На границата между земята и водата, животът има особено живописни проявления. Там можеш да откриеш кристално поетични послания, знакови сказания за живота, често се среща и оня романтичен дух, който руши социалните ограничения и ни изпраща в света на иреалното.




„…Пейзажите на Коста са се пръснали из въздуха и мелодиите в тях раздават цветове, погледнете цветните рисунки, рисувани с оловен молив, каква радост на цвета, каква свобода и почти навсякъде сюжета е захвърлен към морето, Безбрежното можеш  да го видиш през прозореца, да наднича зад синята ивица на хоризонта или в отражението на празния стол. И усещаш ритъма му, вълните. Не всички сюжети на тези рисунки, носят слънчева душа, някои може да са изградени от тъга или болка, но са заредени с любов и посрещат погледа с нея. Те са бъбриви, сякаш посягат да се разкажат, да ти донесат мирисът на пясък, на море, на настроение, което човек придобива на чашка джин, слушайки Елвис…“ Сашо Серафимов


Няма коментари:

Публикуване на коментар