сряда, 31 май 2017 г.

ИЗЛОЖБА „ГЛИНЕНИ СТРУКТУРИ” ОТ ХРИСТО ЙОНКОВ В ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ - ДОБРИЧ



        На 30 май в зала 5 на Художествена галерия беше открита изложба на  Христо Йонков. В нея са представени 30 керамични творби и инсталации. Те са вдъхновени от японската керамична традиция, от природата и архитектурата, и
Пресконференция
носят „усещането за една особена магичност и ефирност. Този начин на работа създава една непосредственост, пластична чувствителност и същевременно достига до мощна, като присъствие и заявка форма”. Пластиките са в естествения цвят на глината, което допълва въздействието на топлина и органичност.

            Христо Йонков е роден в Габрово през 1947 г. Завършва Национална Художествена Академия – София, специалност „Керамика”, при проф. Венко Колев Член е на СБХ и UNESCO AIAP. През 80-те години работи в областта на монументалната керамика. От 1993г. до  2010 г. е  директор на Националната Гимназия за Приложни Изкуства „проф. Венко Колев“, Троян и организатор на Международен симпозиум „Арт Керамика”, Троян. 


Откриване на изложбата
Той е участник в 16 международни изложби и симпозиуми по керамика. Има четири самостоятелни изложби. Негови творби са притежание на Национална галерия – София, Художествена галерия -Ямбол, Музей на керамиката – Алкора (Испания) както и на частни колекции в България и чужбина.

            Експозицията „Глинени структури” вече е показвана в Габрово, Шумен и Варна. След Добрич тя ще бъде представена в галерия „Райко Алексиев” София.


Няма коментари:

Публикуване на коментар