сряда, 8 юли 2015 г.

ИЗЛОЖБА НА СЪЮЗ НА РУМЪНСКИТЕ ХУДОЖНИЦИ – ФИЛИАЛ КОНСТАНЦА
Повече от две десетилетия датират приятелските връзки между Добрич и Констанца, между българските и румънски артисти – мнозина от тях са участвали в изложби и пленери в Троян, Варна, Габрово, Добрич, Балчик.  През годините тези контакти се поддържат от завършилите академичното си художествено образование в Румъния българи – проф. Иван Кънчев от Габрово и Илия Янков – от Варна, който е и почетен член на Съюза на румънските художници – филиала в Констанца. Художници от Добрич също са участвали в пленери в Румъния, а в постоянната експозиция на галерията са творбите на Джордже Фаркашиу и Марчел Бунеа.

Художниците от Констанца 
Илия Янков - почетен член на Сдружението на художниците в Констанца и един от организаторите на изложбата

Проявата  е в рамките на обмен на изложби между Дружеството на добричките художници и Констанца и е във връзка с юбилейна годишнина на румънското дружество. Предстои през есента изложба от Добрич да гостува в Констанца.
и един от организаторите на изложбата

Отриване


 Еузебио Спину представя своите колеги

Разглеждане


В две от залите на галерията, 41 румънски художници, между които и българските автори Иван Кънчев и Илия Янков показват 50 творби. Констанца е известна с интересни пластици, работещи в керамичен материал и продължаващи традициите на техния учител Костел Бадеа. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар