неделя, 13 април 2014 г.

Изложба „115 рисунки от ателието на Дечко Узунов”



На 10 април 2014 г. от 18.00 ч. в Художествена галерия – Добрич се откри голяма изложба с рисунки, посветена на 115 годишнината от рождението на големия български художник Дечко Узунов. Рисунките са от Галерия - музей „Дечко Узунов” в София - автентичното ателие на художника, в което се съхранява огромно богатство - над 13 000 негови творби.
  «Ако за Пикасо казват, че си е присвоил цялото минало столетие, за нас това се отнася за Дечко Узунов... Допринесъл най-много за европеизацията на българското изкуство, запазвайки почитта и обичта към своята страна и традиции...»  проф. Аксиния Джурова / от книгата под печат Разпилени спомени/.
Дечко Узунов е световно известен български художник, професор, академик, бил е ректор на Художествената академия, директор на Националната художествена галерия, председател на Съюза на българските художници. Носител е на множество държавни и мeждународни награди и отличия.  Картини на Дечко Узунов са показвани на самостоятелни и сборни  изложби в България, Гърция, Румъния, Италия, Германия, Франция, Австрия, Щвейцария, Норвегия, Русия, Испания, Турция, Кувейт, Китай, САЩ, Индия  и др. Председател на Международната асоциация за пластични изкуства към ЮНЕСКО /AIAP/, а след това и нейн Почетен президент, избран за Почетен член на  Мексиканската и Руската академии, както и за редовен член на  Европейската академия за наука изкуство и култура.
През 1999 г. ЮНЕСКО  обяви Дечко Узунов за Световна личност на годината по  повод  – 100 годишнината от рождението на художника, с което достойно е отбелязано мястото и заслугите на  българския творец към световната цивилизация.
               През 2014 година  се навършват  115 години от рождението на академик Дечко Узунов, оставил цяло поколение творци повлияни от свободния, независим дух и от мощния талант на неговото творчество и личност. Името на Дечко Узунов е емблематично за най-високите достижения на българската и европейската култури. За популяризиране на творчеството му, отбелязване на годишнината и в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападния регион за Европейска столица на културата 2019 г., Общинският културен институт Галерия-музей «Дечко Узунов» организира поредица от изложби.
Идеята на подбраната колекция от 115 рисунки е да представи  богатството от стилови направления, в които творецът е разкривал своето отношение към света. Чрез откровението на рисунката, публиката ще се срещне със силата и красотата в изкуството на световно признатия  български художник, академик  Дечко Узунов,  чиято светлина озарява съвременното българско изкуство, както с личното му творчество, така и с творчеството на няколко поколения негови ученици – съвременни български творци.
      Двете зали на галерията в Добрич, изпълнени с творбите на художника, ще потопят зрителите в един магичен свят от багри и образи, в които ще открием претворени силата и красотата на извечният български дух.
Куратор на изложбата е изкуствоведът Ирина Аврамова.
 Заповядайте!
  Тел. за контакт:
Боряна Павлова - Директор на ОКИ Галерия-музей «Дечко Узунов» 0889 243270
Ирина Аврамова 0898 244924







Няма коментари:

Публикуване на коментар