понеделник, 27 май 2013 г.

ТИШИНАТА В МЕН - на 28 май 2013 г. от 17.30 ч. в залата на Художествена галерия – ДобричТИШИНАТА В МЕН желае да сподели с Вас актрисата Грациела Бъчварова – такава покана отправя в последните дни на месец май Община град Добрич.
Събитието е на 28 май 2013 г. от 17.30 ч. в залата на Художествена галерия – Добрич.
Голямата театрална и филмова звезда – една от най-успешно реализираните потомци на театралния клан Бъчварови, ще представи с колеги от Варна добричка премиера на мемоарната си книга „Тишината в мен”.
Бащата на Грациела Бъчварова – Васил Бъчваров е сред създателите на първата театрална трупа в Добрич 1926-1928 г. До 1934 г. той учи архитектура във Флоренция, Италия, където се ражда Грациела Бъчварова. Семейството се връща в България и през 1941 г. майка й основава първото женско дружество „Любов към Родината” в Добрич. Ранното детство и ученическите й години преминават в града, където създава приятелства за цял живот.
Едно вълнуващо представление в Народния театър, с участието на дядо й, големия артист Стоян Бъчваров, привлича, по нейните думи, детската й душа като магнит. През 1951 г. Грациела Бъчварова постъпва във ВИТИЗ – нейни състуденти са Георги Черкелов, Асен Шопов, Анани Явашев, Иван Андонов и др. Братът на Анани, прочутият сега Христо Явашев,  с портрет на красивата Грациела печели първо място в студентска изложба в Пловдив. 25 годишна, тя играе във филма „Стубленските липи”, партньорка на Иван Братанов. Театралната й кариера преминава  на сливенска и основно – на варненска сцена в драматичен театър „Стоян Бъчваров”. Изключителното й присъствие в постановки  от българската и световна драматургия й донасят признание за отделни роли и цялостно творчество.
Книгата „Тишината в мен” – изповед на Грациела Бъчварова пред София Стоянова, ще бъде представена на срещата. Това са житейски и творчески спомени, свързани с Флоренция, Добрич и Варна и актуалното участие на актрисата в обществения и културния живот.
А скъпата гостенка я очаква „Писмо в бутилка” - изненада от нейните добрички съученички  - „момичетата от випуск 1932 – 1933 година”, по чиято инициатива и дейна организация се осъществява  идеята 80-годишнината на Грациела Бъчварова да бъде почетена в града, с който тя се гордее.

Няма коментари:

Публикуване на коментар