понеделник, 4 февруари 2013 г.

В света на добричкия художник и учител Никола Тахтунов



На 05.02.2013 г. от 17.30 ч. в Художествена галерия – Добрич се открива изложба от фонда на галерията по повод 140 год. от рождението на добричкия художник Никола Тахтунов. В нея е включена картината му „Старият Добрич”, сложила началото на художествения фонд на галерията с инвентарен № 1.
Житейският и творчески път на художника Никола Тахтунов е сложен и богат - с творчеството си и активната родолюбива дейност, той е част от историята на добруджанския край.
Роден е на 11.02.1873 г. в Котел, но по-голяма част от живота му преминава в Добруджа. Основно образование получава в класното училище в родния град, учи в Априловската гимназия в Габрово, а завършва във Видин. Семейството му се преселва в Северна Добруджа, с. Чалмаджа, /Кара Омерско, дн. Негру вода/. Увлечен по живописта младият Тахтунов постъпва в Художествената академия “Беларте” в Букурещ, където следва една година, но поради липса на средства прекратява образованието си. В периода 1892-1893 г. учителства в Котел, от 1894 г. до 1898 г. – в Добрич, а през следващите години за кратко време - в Балчик и Сливен. По време на Балканската война Тахтунов участва като доброволец в Македоно-Одринското опълчение. След завръщането си, отново учителства и рисува. В периода когато Южна Добруджа е под румънска власт и българските класни училища в Добрич са затворени, обучава тайно групи ученици по домовете им. През 1916 г. в освободения Добрич организира кръжок по рисуване за младежи и е един от създателите на временната болница в града.  В този период рисува в цял ръст генерал Иван Колев – командир на победоносната  българска конница, картина, за която се говори по спомени и се предполага, че Тахтунов е участвал в откритата през 1918 г. в Добрич изложба на военни художници, посветена на падналите за свободата на Добруджа и героичната защита на града през 1916 г.
В периода 1919-1920 г. Никола Тахтунов е назначен за директор на българското  частно училище в Кюстенджа/дн. Констанца/. През 20-те г. рисува параклиса на Военното гробище в Добрич. По спомени на неговите внуци, той е рисувал и в манастири на Атон. В следващите десетилетия, до пенсионирането си през 1939 г., Тахтунов е учител по рисуване в мъжката и девическа гимназии в Добрич. Той е и активен член на учителското дружество „Развитие” в града. През 1934 г. под негово ръководство, учениците от двете гимназии в Добрич откриват обща изложба с „художествени картини и резбарски предмети”. Съпругата му Тодора Тахтунова също е учителка, активна общественичка, инициатор и почетен председател на женското благотворително дружество „Майчина грижа”. Тя е от рода на поп Паскал, дъщеря на Димитър Попов - учител, кмет и народен представител, ръководител на демократическата партия в Добрич. Художникът и съпругата му са активни деятели на българското културно общество, разпространявали са тайно българска литература сред гражданите и учащата младеж на Добрич, организирали са просветни вечери. Семейството е имало две дъщери – Здравка Касабова и Тинка Тахтунова – също учителка в периода 1916 – 1918 г. - по ариметка и геометрия.

Никола Тахтунов умира в Добрич на 07.02.1947 г.  
През целия си живот художникът рисува и урежда над 17 самостоятелни изложби, от които 3 в Добрич; в Констанца, Галац, Тимишоара, Крайова, Тулча, Букурещ, както и в Балчик, Силистра. 
В Художествена Галерия – Добрич се съхраняват 33 творби на Никола Тахтунов, като 13 от тях са подарени от неговите внучки – художничката Елена Ботева и Николета Калева.  Останалите – закупени или дарени - са събрани от добрички семейства и институции.
Сред картините е портрет на бащата на художника, В изложбата са включени снимки и документи на семейство Тахтунови. Изложен е и Дамския кръст – трета степен с корона и грамотата, с която Тодора Тахтунова е наградена през 1942 г. от цар Борис ІІІ.





На

Няма коментари:

Публикуване на коментар