вторник, 5 март 2013 г.

Колекция от Художествена галерия – Добрич гостува в Художествена галерия „Борис Георгиев” – Варна


На  7 март 2013 г. от 18.00 ч. в Художествена галерия „Борис Георгиев” – Варна се откри изложба „Художници от Варна – 60-те-90-те години”. Творбите са собственост на ХГ – Добрич и изложбата  е посветена на 50 годишния юбилей на галерията  през тази година.
Подборът на колекцията е  на изкуствоведа  Румен Серафимов и включва – живопис, скулптура и графика  - общо 56 творби от  35 автора. Във фонда на добричката галерия са повече от 200 работи на варненски художници, откупувани  в предишни десетилетия от самостоятелни, групови, изложби, от общите художествени изложби „Земята и хората” в Добрич и от Биеналето на графиката – Варна.
Изложбата припомня творчеството от по-ранни периоди на наколко поколения художници като Дария Василянска, Маргарита Денева, Христо Веков, Ванко Урумов, Кина Петрова, Стоимен Стоилов, Венцислав Антонов, Милко Божков, Георги Лечев, Димитър Трайчев, Мария Зафиркова, Явор Цанев, Альоша Кафеджийски, Пламен Аврамов и др. - художници не само с регионална, но и национална значимост.